Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Lund

Busstur ska visa ungdomars verklighet

1:33 min

Lundaföräldrar ska med start i höst bussas runt i stan för att få se scener spelas upp ur lundaungdomars verklighet. Det för att försöka åskodliggöra hur lättillgängligt det är med exempelvis hasch och sprit.

– Det är dels langning av alkohol där två ungdomar tar kontakt med en langare och köper. Det är även två ungdomar som röker cannabis och blir tagna av polisen. Sen är det också ett rån, säger Joel Moberg som är en av de tre ungdomar som under sommaren skrivit manus till bussturen utifrån sina egna och vänners erfarenheter.

Under hösten kommer föräldrar och politiker i Lund bjudas in på en tre timmar lång busstur till vad man kallar "Ungdomarnas värld". Under bussturen kommer föräldrarna att få scener uppspelade av skolungdomar, volontärer och poliser.

Scener som på ett eller annat sätt ska få föräldrarna att vakna till och inse att droger och sprit finns lättillgängligt för alla åldrar berättar Stéfanie Feldmann Olofsson som jobbar med drog- och alkoholfrågor i Lund.

– Jag tror att världen kommer närmare när man sitter i en buss och får se langning och får se cannabis, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.

Men hade det inte varit bättre att exempelvis ta med föräldrarna ut och nattvandra?

– Det ena uteslutert inte det andra. Vi ser en trend där ungdomarna inte rör sig så mycket på stan, utan håller till hemma och leveransen kommer dit med kort varsel, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista