Lena Cronqvist. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Morgon i P4

Familjeterapeut: Mobilen har blivit kontrollinstrument

4:27 min

Ett liv utan mobiltelefonen har blivit otänkbart för många. Det förväntas av oss att vi alltid ska vara nåbara. Men mobilen kan också bli ett kontrollinstrument i relationer, särskilt om svartsjuka finns med i bilden. Det märker Morgon i P4:s familjerådgivare Lena Cronqvist allt oftare.

– Man kan säga till sin partner att ringa eller sms-a, till exempel efter en middag eller när man kommit fram till hotellet. Och blir man utsatt för det känner man sig väldigt styrd. Det kan leda till mobilbombning, att man sedan ringer hela tiden.

– Så mobilen är inte bara positiv.

Att låta bli att svara är inte lätt. Till och med under skogspromenaden med väninnan bryter en del stillheten genom att svara i telefonen när det ringer.

– Man är rädd att missa någonting, säger Lena Cronqvist. Och att någon ska bli arg för att vi inte svarar. Det förväntas av oss att vi ska svara. Men samtidigt bryter man den relation som vi har tillsammans just då.

– Och den som blir utestängd känner sig ensam. Någon annan är plötsligt viktigare.

Lena Cronqvists råd är att fundera igenom vad mobiltelefonen gör med en.

– Att vara här och nu är populärt. Men när man har mobilen med sig är man inte här och nu. Då har man hela tiden en tickande bomb i fickan, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista