1 av 2
Bilisterna hade det inte lätt i Helsingborg. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Helsingborg

Hårt arbete rensa Österleden från jord och vatten

1:13 min

Ett kraftigt regn drabbade nordvästra Skåne under onsdagsmorgonen och gjorde Helsingborg till Europas regnigaste stad för dagen, enligt SMHI. Blixten slog ner på flera håll och fjärrvärmenätet låg ett tag nere. Och under hela dagen var det problem att köra på Österleden i Helsingborg i höjd med Vasatorpsvägen.

– Det är en relativt nybyggd rondell över Österleden med slänter och en svacka. Och regnet har tagit med sig jordmassorna från slänten ned på vägbanan, det har stoppat brunnarna, berättar stabsbrandmästare Lennart Linderos.

Han säger också att många ringt och rapporterat om vattenfyllda källare.

– Vi försöker hjälpa med pumpar. Mer kan vi inte göra. Så länge det regnar fylls det ju på. Och i regel försvinner vattnet så fort det slutar regna, säger Lennart Linderos.

Under hela förmiddagen pågick ett febrilt arbete för att få bort vattnet och rensa brunnarna. Nya regn ställde till det, men arbetet gav ändå resultat.

– Nu har vi fått bort vattnet. Det har runnit undan och vi samlar ihop grus och annat som runnit ut på Österleden, berättade Kennet Karlsson som är arbetsledare på Peabs drift och underhåll.

Flera bilar fastnade i vatten- och jordmassorna på Österleden, men de som satt i klarade sig bra. Trafiken har fått ledas om vid det mest utsatta stället, i höjd med Vasatorpsvägen. Flera andra vägar i Helsingborgsområdet svämmades också över.

Mellan klockan 7 och 10 föll 45 millimeter regn i Helsingborg, enligt SMHI. För hela tiden mellan klockan 18.00 tisdag kväll och 13.00 på onsdagen noterades 73,1 millimeter.

Enligt de senaste prognoserna kan det regna i Nordvästskåne ända fram till i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista