1 av 3
Klara-Marie var under säsongens premiäråk klädd med grönt. Foto: Anna Falk/ Sveriges Radio
2 av 3
Linnea och Carl Sundin turas om att styra skutan. Foto: Anna Falk/ Sveriges Radio
3 av 3
Tre starka män försöker hissa segel, först när en fjärde hjälpte till kom seglet upp. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Skåne direkt

Vind och segel i sommarens sista resa

6:18 min

När det var dags för Anna Falks sista resa för i sommar genom syd-Sverige så fick unga Linnea Sundin styra skutan Klara-Marie från Skillinge. Ombord finns omkring 20 glada människor som tillsammans med besättningen ska segla skutan runt Skillinge, söder om Simrishamn.

– Jag har åkt den här båten tidigare och då fick jag fiska och en annan gång fick jag styra båten, säger Carl Sundin.

Efter en kort säkerhetsinformation startas motorn och vi lämnar kajen. Motorn får vara på en god stund till vi kommit ut en bit på havet. Sen är det dags för hela gruppen att slå segel. Det krävdes tre starka män och en stark kvinna för att få upp det stora seglet.

Man behöver inte vara båtkunnig för att få segla med Klara-Marie. Många hade med sig picknik och barnen samsades om att styra båten.

– Det var ganska svårt eftersom att båten svänger en stund efter att man snurrat på ratten och då måste man svänga tillbaka igen. Men det gick ganska bra ändå, säger Carl Sundin.  

– Jag tycker detta är ett bra komplement för alla konstrundor. Många som kommer till Österlen missar att man faktiskt kan få följa med och se Österlen från utsidan, säger Stina Fök från Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista