1 av 2
Böljade räcken på nya Kaptensbron. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
2 av 2
Regnig invigning av Kaptensbron. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Malmö

Första tramptagen till toner av brons egen musik

1:53 min

I dag nyinvigdes Malmös mest trafikerade cykelbro, Kaptensbron. Detta efter en årslång ombyggnad av bron. Under ett ösande regn bjöd stråkkvarteten Vindla String Quartets på specialskriven musik samtidigt som de första cyklisterna passerade över bron.

För att göra bron så inbjudande som möjligt har man försett den med en rad olika ljusutsmyckningar.

– Det ska egentligen vara en mötesplats, det handlar om rörelse på vattnet och vi har byggt bänkar så man kan stanna och njuta av omgivningen, säger projektledaren för bron Abbas Khayyami.

Den nya bron är på det bredaste stället 18 meter, mot den gamla brons åtta, samtidigt som det finns plats för flanörer att slå sig ner på bron har cykelbanan breddats med en meter och är nu fyra meter bred.

Något som förhoppningsvis ökar tempot för de 8000 cyklister som dagligen passerar över Kaptensbron på väg till och från de centrala delarna av stan.

Förutom politiker, kommuntjänstemän fanns det några få malmöbor som tog sig ut i ösregnet för att titta på den nya bron.

En av dem var Arne Andersson som från första stund följt både rivning av den tidigare bron och bygget av den nya från lägenheten precis i närheten.

– Tänk dig räckena här vilken konstruktion när de böljar fram. Här kommer det hända mycket kan du tro.

Tror du man kommer sätta sig här och njuta av omgivningen?

– Vi hade ju den andra bron, där var det ju holkar ut men här blir det något liknande. Jag tyckte ju det var synd att de rev den gamla bron men nu förstår jag ju att den här är ett strå vassare, säger Arne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista