På barnavårdscentralen Eden i Malmö jobbar man hårt för att tänka utanför heteronormen för hur en familj ser ut berättar distriktssköterskan Anna Hultstrand. Foto: Svjetlana Pastuhovic/ Sveriges Radio
Skåne

På Eden ska alla familjer bli sedda

1:43 min

Oavsett familjesituation ska alla få ett bra bemötande när de söker vård. Det är utgångspunkten för de första vårdenheterna i Skåne som har blivit hbt-certifierade av RFSL.

– Vi tänker inte "mamma-pappa-barn" här. Det kan vara många mammor, många pappor eller ensamstående. Det är väldigt olika idag, säger Ann Hultstrand, distriktssköterska på barnavårdscentralen Eden i Malmö.

Eden är en av fem mottagningar som hittills blivit hbt-certifierade i Skåne. Ann Hultstrand och hennes kollegor har varit bland de första i länet med att gå RFSL:s utbildning i att behandla alla lika bra, oavsett hur deras familjesituation ser ut.

Det handlar bland annat om hur vårdpersonalen uttrycker sig, om man utgår ifrån kärnfamiljen till exempel, men också om vad det står i de formulär som man går igenom med blivande föräldrar.

Exemplen på när föräldrar inte blir bemötta på ett bra sätt är många i dagens sjukvård, säger Ann Hultstrand.

– Jag kan ta ett exempel utifrån vad en patient har berättat. De är två kvinnor och när de var gravida gick de på föräldrautbildning. Och mamman berättade att varje gång de gick till den här lilla gruppen så sa ledarna hela tiden "mamma och pappa". Och då sitter de där som två kvinnor. – De kände sig rätt så kränkta och blev rätt så trötta på det här. De tänkte ju "ser ni oss inte, vi är ju två stycken", berättar Ann Hultstrand.

RFSL utbildar vårdpersonal runt om i hela landet sedan 2008, en utbildning som tar mellan sex och åtta månader. Men det har alltså dröjt innan de första skånska mottagningarna hängde på.

– Viljan har nog funnits både politiskt och verkligen ute i verksamheterna. Vi har fått mycket förfrågningar från verksamheter i region Skåne. Men sedan har de politiska besluten och avsatta medel inte funnits, säger Anna Nordqvist som är utbildningsansvarig på RFSL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista