Den nye grundskoledirektören hälsade välkommen på temadagen i Baltiska hallen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Avstamp för lärare i ny skolorganisation

1:34 min

Det var nästan fullt i Baltiska hallen i dag när 4 500 anställda i Malmös nya grundskoleförvaltning samlades till en temadag om Framtidens skola. Förhoppningen är att den nya organisationen ska lyfta Malmöelevernas resultat.

Den nya förvaltningen har sedan den 1 juli tagit över ansvaret för Malmös grundskolor från de tidigare stadsdelarna. Det är en följd av Skolinspektionens kritik mot låga resultat och stora skillnader mellan Malmös olika skolor.

– Det var väldigt kaosartat. Det har varit olika regler och riktlinjer och resursfördelningar inom alla dessa stadsdelar. En skolförvaltning som håller ihop skolan ser jag positivt på, säger Lena Hedén som är fritidspedagog på Rörsjöskolan.

Sedan den 1 juli ligger ansvaret för skolorna på tre förvaltningar för vardera förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. Den gamla organisationen kritiserades av Skolinspektionen även för att stadsdelspolitikerna hade för dåliga kunskaper om skolan.

Det kan bli bättre nu tror modersmålsläraren Emilio Rojas Paz som redan i det gamla systemet jobbade i olika skolor och stadsdelar.

– Jag tror att det blir bättre när de verkligen kan ägna sig åt en enda fråga. Det en kommunpolitiker kunde bestämma eller tycka vara bra för en stadsdel, det tyckte inte den andra. Då började skillnaderna, säger han.

De tio stadsdelarna har blivit fem stadsområden som har ansvar för socialtjänst och för vård och omsorg. Så här i början är Ellinor Stenbäck, specialpedagog på Kroksbäcksskolan orolig för att avståndet mellan skolan och socialtjänsten ska bli för stort när det handlar om hjälp till barn med särskilda behov.

– Nu under omorganisationen kommer det att krångla till det och kanske krångla till det för våra elever som har ett behov, säger Ellinor Stenbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista