1 av 3
Brittiska The Southern Higlanders Pipes and Drums trotsade regnet med sina säckpipor. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 3
Invigning av Ystad International Military Tattoo 2013. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
3 av 3
Den franska musikkåren 1. tiraljörregementets maskot, en gumse, deltog i invigningen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne direkt

Säckpipor i fara när Tattoo invigdes i regnigt Ystad

4:02 min

Idag invigdes Ystad International Military Tattoo. Flera hundra militärmusiker har kommit till Ystad för att delta i konserterna som hålls fyra kvällar i rad. På Stortorget var det vid lunchtid dags för den traditionsenliga invigningen.

– Jag har aldrig upplevt det innan så det ska bli spännande. Det var en arbetskamrat som rekommenderade att jag skulle komma hit från Lund, säger Susanne Persson som hade kommit till Ystad för att se paraden.

Åskan mullrade över Stortorget och regnet öste ner. Åskådarna flockades runt avspärrningsbanden med paraplyer över huvudena. Vid podiet ringde mobiltelefonerna: hur ska det gå med säckpiporna i blötan?

– Det är musiken som lockar och uppträdandet om det nu blir någonting på grund av regnet, säger Nils Andersson som stod under ett paraply vid Stortorget. 

Mellan åskknallarna hörs plötsligt något mellan hustaken. Hemvärnets musikkår tågar in från hamnet och Tattoot är igång. Tyska militärer tågar in, en drillkår utan instrument, så följer fransmän och sedan kommer det brittiska säckpipor, the Southern Higlanders Pipes and Drums.

Det är lite glesare än vanligt - inte alla instrument fixar vätan - men så står musikkårerna uppställda på torget och invigningstal kan hållas för Ystad International Military Tattoo 2013. Fyra kvällar i rad hålls det konsert på arenan ute på regementsområdet i Ystad.

– Det finns ett antal tattooer och Ystad ligger bland de tre bästa i världen, tveklöst, säger Per-Eric Jansson som är ordförande för Tattoots musik- och programkommitte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista