Niclas Bengtsson var en av de Påarpsbor som tvingades tömma sin källare. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio.
Nordvästskåne

Villaägare hårt drabbade av de kraftiga skyfallen

1:30 min

Nästan en hel månads nederbörd föll på några få timmar i Helsingborg idag, och många delar av nordvästra Skåne är just nu neddränkta av regn- vilket har haft stora konsekvenser för vägtrafiken, tågtrafiken och många villaägare.

I bland annat Ödåkra, Gantofta och Påarp har många villaägare haft problem med källaröversvämningar.

I villakvarteren i Påarp hade en tomt förvandlats till en hel sjö. I huset bredvid hade Iwona och Niclas Bengtsson fått ägna hela dagen åt att tömma sin källare på vatten.

– Vid nio i morse ringde en granne och frågade om vi också hade vatten i källaren. Och det hade vi, säger Iwona Bengtsson som är tacksam över grannens varning.

Hon hann bara tömma källaren innan regnet började vräka ner igen och det rann in mer vatten i källaren.

– Man vågar inte riktigt åka hemifrån för vädrets skull, säger Iwona Bengtsson.

Ovädret började med en omfattande åska på morgonen och strax efter sju larmades räddningstjänsten om att blixten hade slagit ner i en villa i Ängelholm.

På morgonen blev det också stopp på Österleden i Helsingborg efter ett jordskred, vilket gjorde att trafiken fick stängas av och långa bilköer bildades.

Men det är inte bara biltrafiken utan också tågtrafiken som har drabbats av regnmassorna.

Spåret mellan Ättekulla och Påarp rapporteras ha svämmat över nu under eftermiddagen, vilket har lett till stora förseningar på tågsträckan mellan Helsingborg och Åstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista