Ronny Nilsson, Charlotte Palm och Magnus Mattsson från geocaching i Skåne har hittat rätt. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
FM

Jakt på plastburk ger deras promenad mening

6:44 min

En del nöjer sig med en promenad i naturen. Andra vill ha ett riktigt mål för vandringen. Magnus Mattsson, Charlotta Palm och Ronny Nilsson från Geocaching i Skåne vet vad de söker - plastburkar med en loggbok i. Digital "skattjakt" har blivit populär.

– Jag tyckte det var tråkigt att bara gå ut och gå utan att ha något mål. På det här sättet får man ett mål, och man kommer till platser som man aldrig skulle kommit till annars, berättar Magnus Mattsson.

Någon risk att utmaningarna tar slut är det inte. I Sverige finns 50.000 gömmor, och i hela världen fler än två miljoner. För att hitta dem behövs en GPS, och så får man förstås gå en bit. Från några hundra meter till flera mil, säger han.

Charlotta Palm har med sig sin GPS när vi träffar henne nära Lernacken söder om Malmö.

– Med den försöker jag komma så nära som möjligt. Sedan får man titta. Hur ser det ut? Var skulle man själv gömma burken?

Gräva ned cachen får man inte. Däremot kan man klättra upp i träd och gömma den, så klättersele kan behövas.

– Någon riktig skatt är det inte man letar efter, berättar Ronny Nilsson. Utan det är en plastburk. I den finns en loggbok där man skriver sitt alias och datum. Sen är det bara att gå hem, logga in på nätet och hämta in en poäng för att man hittat sin cache.

Ibland finns det mer än loggboken i burken. Om man har barn med sig är det populärt med små bytessaker. Man tar något i burken och lägger tillbaka någon annan småsak.

Så är det med cachen som Magnus, Charlotta och Ronny letar reda på i Sibbarp. Där finns dessutom en förklaring, om någon annan än en geocachare skulle hitta burken.

Men man kan stöta på mer under skattjakterna ute i naturen.

– Här i Malmö hittade en geocachare ett vapen istället för gömman, berättar Magnus Mattsson.

– Och i Motala har man hittat knark vid två tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista