En nordsvensk arbetshäst. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Skåne direkt

Pengar strömmar in till nya hästar efter åskan

4:19 min

I torsdags i förra veckan slog blixten ner i ett träd i Andrarum utanför Tomelilla. Under trädet stod fem hästar som alla dödades. Tre av hästarna, hörde till Jenny och Lars-Göran Göransson. De driver ett ekologiskt lantbruk och använder hästar istället för traktorer till många uppgifter. Nu har det startats en insamling för att samla in pengar till nya hästar.

– Det är fantastiskt med det gensvaret som det har givit, pengarna får bli en bonus när vi har bestämt hur vi ska använda dem men gensvaret är fantastiskt, säger Lars-Göran Göransson.

I torsdags förra veckan hittade Lars-Göran Göransson hästarna döda i hagen efter ett åskoväder. Blixten hade slagit ner i ett träd där hästarna stod.

– Det var ju som familjemedlemmar. Det stockar sig i rösten... Det var bland det värsta jag har sett när jag såg de fem ligga där, det går inte att beskriva faktiskt, säger Lars-Göran Göransson.

Det är en tidigare granne till Jenny och Lars-Göran Göransson som har startat insamlingen via Facebook. Redan nu har man lyckats samla ihop 20 000 kronor till nya hästar. Men det är ett stort arbete som väntar. Om paret köper in nya hästar så måste de läras upp först.

– Det kommer att ta ett par år. En grundinkörning av en häst tar ett halvår eller ett år. Men det är ju bara en grund och sedan tar det ett par år till innan de har den kapaciteten, säger Lars-Göran Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista