Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
Skåne

"En mycket svår jakt"

"En mycket svår jakt"
1:34 min

För första gången blir det skyddsjakt på varg i Skåne. Det har Naturvårdsverket beslutat efter fyra vargattacker på kort tid i trakterna runt Sjöbo i Skåne.

Men tillståndet att skjuta den varg som just nu håller till i Mellanskåne är inte samma sak som att vargen kommer att dödas. 

– Det är en mycket svår jakt. Man är beroende av att folk ringer in och tipsar om var vargen befinner sig eller att manut går från en plats där det varit ett vargangrepp, säger Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Bertil Nilsson.

Det finns ingen snö att spåra i och skulle man hitta ett spår kan det lika gärna vara från en stor hund - spår från en varg och stor hund går inte att skilja åt.

Länsstyrelsen kommer nu att utse en jaktledare som väljer sina egna jägare. Jaktledaren skall stå i tät kontakt med länsstyrelsen och en skyddsjakt brukar pågå i cirka tre veckor och det kan handla om ett stort område.

– Ja, det kan det göra för vi vet ju att vargen förflyttar sig ett par tre mil per dygn med lätthet och man vet ju inte i vilken riktning. 

På drygt en vecka har sammanlagt 23 får dödats av varg, men enligt rovdjurshandläggare Bertil Nilsson erbjuder inte skyddsjakt någon långsiktig lösning.

– Nä, alltså det löser ju med denna individ som man då bedömer är lite mer benägen att ta får, men vi kommer ändå att ha vargar som rör sig i länet framöver.

Enligt länsstyrelsen har vargangreppen i Skåne gjort att det på sociala medier sprids felaktigheter om de stängsel som länsstyrelsen rekommenderar:

– Det finns ju personer som inte vill ha varg alls och de motarbetar detta genom att sprida ut att vargen hoppar över stängslen så att det inte är lönt att stängsla. Vilket är fel  - för all statistik vi har säger att det här rovdjursavvisande staketen vi har är väldigt effektiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".