1 av 2
Ett tält vid Regionhuset i Malmö är en av de platser där seminariedeltagarna kommer att träffas under dagen. Foto: Jakob Rickardsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Eva Lenander, sjuksköterska i Region Skåne, är kritisk till regionens prioriteringar.Foto: Jakob Rickardsson/ Sveriges Radio
Skåne

Sjukvård i skymundan när regionen tänker på framtiden

1:43 min

När Region Skåne idag bjuder in till stor seminariedag om framtidens skånska utmaningar får den omdebatterade frågan om sjukvården en undanskymd plats. Eva Lenander, sjuksköterska i Region Skåne är en av dem som reagerat på att man väljer bort att diskutera framtidens sjukvård. Hon efterlyser en diskussion om de problem som finns här och nu

– Det är först och främst en vision om 17 år. Jag ser inte att Region Skåne ens har en målbild om 2013, säger Eva Lenander.

Runt 800 personer är anmälda till dagens seminarier. Där ska det ges möjligheter att diskutera vad som beskrivs som "brännande utvecklingsfrågor", under former som kallats Skånes eget Almedalen.

Tanken är att regionen ska presentera utkast till det som benämns som "målbild av Skåne 2030". Detta som en del av arbetet med att ta fram en ny utvecklingsstrategi som ska behandla framtida utmaningar.

Trots att två tredjedelar av Region Skånes budget handlar om hälso- och sjukvård spelar de frågorna en undanskymd roll på visionsdagen.

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) menar att sjukvårdsfrågor trots allt finns med när regionen tänker framåt, något som inte varit självklart tidigare.

– Från att det var noll har det nu blivit en del av programmet. Det tycker jag är en enorm framgång, säger Pia Kinhult.

Hon kan förstå att den del provoceras av att frågan om sjukvården får en undanskymd plats. Men är inte helt säker på hur en sån diskussion skulle se ut

– Det är inte alltid helt enkelt att hitta rätt avsändare och rätt format för att diskutera framtiden. Sen finns det de som vill diskutera nu. Och det är en lite annan diskussion.

Sjuksköterskan Eva Lenander kommer under seminariedagen delta i en protest mot regionledningen.

Hon hade hellre velat prata om dagens ansträngda läge än om en vision om år 2030.

– Det kan säkert vara roligt, trevligt och lagom ansvarslöst att diskutera den saken men jag tycker att man ska diskutera problemen i sjukvården framförallt. Om man ska titta framåt får man inte glömma bort sjukvården. För det är trots allt regionens största fråga, säger Eva Lenander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista