1 av 2
Lillemor Johnsson och Hans-Peter Nilsson från tältet "Jazzhouse". Foto: Svjetlana Pastuhovic/ Sveriges Radio
2 av 2
Även i år får publiken se flest män på de stora scenerna. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Malmö

Malmöfestivalen fortfarande männens festival

General: ”Vi är inte jämställda”
1:42 min

I dag startar årets upplaga av Malmöfestivalen. Inför årets festival fanns ett tydligare krav på fler kvinnliga framträdanden, inte minst på musikscenerna. Men även i år misslyckas festivalen med jämställdheten.

– Det är så här att vi har mer att göra med musiken, vi är inte jämställda i år, men vi har kommit en bit på vägen , säger festivalgeneralen Pella Ström.

Det fortsätter att vara just musikakterna som är de mest ojämställda under årets Malmöfestival. Om man tittar på hela programmet så är Malmöfestivalen nästan helt jämställd, men om man tittar på stora scen på Stortorget så är det nästan som vanligt, det vill säga en majoritet av manliga artister.

– Ja, nä, vi är medvetna om det. Vi har verkligen försökt att ändra på det. Vi hade flera akter som vi inte fick till tyvärr. Vi har jobbat så hårt vi kan, men vi kommer fortsätta kämpa, säger bandbokaren Jakob Svensson. 

Inför årets festival så skärptes kraven på att ökad jämställdhet. Även om man inte har lyckats så bra på den stora scenen så har en del av de mindre tälten gjort framsteg. I Bluestältet var man till en början inte glada över de skärpta kraven.  Ändå lyckades de gå från tio procent kvinnliga akter förra året till 40 procent i år.

I bluestraditionen är det ju inte så många kvinnliga musiker, men vi har letat och rensat i skafferiet och fått ihop nästan 40 procent kvinnor. Jag är inte ledsen för det utan de akter vi fått ihop i år är jag stolt över, säger

Hans-Peter Nilsson som är ordförande i Malmoe Copenhagen Blues Connextion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".