1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Jonas Rastad. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Efter sommarens kaos - förlossningsvården granskas

2:32 min

Region Skåne ska själv granska förlossningsvården i regionen. Det efter sommarens platskaos när det ofta varit fullbelagt på samtliga förlossningsklinker. Något som fått många gravida att känna oro inför förlossningen.

En grupp anställda från samtliga förlossningskliniker i Skåne har fått i uppdrag att titta på hur en liknande situation som i sommar ska undvikas i framtiden.

– Det står klart att vi har haft en för liten resurs för förlossning och BB under sommaren, säger Jonas Rastad, regiondirektör i Region Skåne.

– Situationen när man föder barn ger ju oro i sig. Det ska ju vara en glädje, och då är det viktigt att vi från hälso- och sjukvården ställer upp med en organisation som fungerar optimalt.

Resursen har varit för liten, speciellt i Malmö, säger Jonas Rastad samtidigt som han betonar att analysen ännu inte är klar.

– Men vi vill dra igång det här ändå eftersom det är viktigt. Det har ju varit upprepade rapporter om att man sent i processen har behövt skicka föräldrar till andra ställen än där de velat bli förlösta. Och det har inträffat för många gånger, säger regiondirektören självkritiskt.

Vad tror du att utredningen kommer att visa?

– Vi får väl se. Det finns ju flera aspekter. En sak vi ska titta på är antalet platser inom BB, förlossningsvård och även barnintensiv som vi har, och då under hela året. Och också hur man man ut mest av den resurs som finns.

Regiondirektören Jonas Rastad framhåller samtidigt att personalen ansträngt sig extremt mycket för att kompensera för bristerna.

– Vi behöver alla tacka våra medarbetare för det strålande jobb de gjort under svåra förhållanden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista