Carl och Åsa Cederström är oroliga för de får de har kvar. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne direkt

Lättnad bland fårägare efter beslut om skyddsjakt

3:19 min

Efter att flera skånska fårbesättningar angripits av en varg de senaste två veckorna fattade Naturvårdsverket igår eftermiddag beslut om skyddsjakt på varg i sydöstra Skåne. Carl och Åsa Cederström förlorade fyra fåt i helgen och är lättade efter Naturvårdsverkets beslut.

– Det var skönt att beslutet kom men tyvärr har de ju dröjt på det till den 21 augusti så det är ju en vecka bort. Den hinner kalasa på får två gånger till innan dess, tror Carl Cederström som äger en gård utanför Ingelstorp på Österlen.

Det är dubbla staket in till hagen där vargangreppet skedde i helgen. Dels det ordinarie elstängslet, som var nyröjt, dels ett vitt extra nätstängsel som länsstyrelsen har satt upp. Där går andra får nu.

– Vi var oroliga redan igår kväll igen, så jag var där och tittade, säger Carl Cederström.

– Man kan inte gå och lägga sig och veta att det kanske kommer in en varg och river djuren på natten. Vi vill inte hitta våra djur ihjälrivna igen, säger Åsa Cederström. 

Nu har det visat sig under dagen att vargen sannolikt inte var i Carl och Åsa Cederströms trakter i natt, utan istället längre norrut i Önneköp i Hörby kommun där ett lamm blev rivet. Med det har totalt 24 får dödats i fem angrepp i Skåne de senaste två veckorna.

När vargen kom till Åsa och Carl Cederströms gård nu i helgen så var det fem får som gick i den drabbade hagen, resten hade en gammal tacka smitit hem med någon dag tidigare. Fyra av de fem fåren dog, medan ett klarade sig.

– Hon har piggat på sig nu och hon äter, men hon har fått penicillin. Lite blåmärken finns kvar efter det kraftiga ruskandet men det verkar gå bra. Lite rädd har hon varit, men det kan man ju förstå, säger Åsa Cederström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista