Trots fuskande och utebliven succé kommer Skånetrafiken att fortsätta SMS-biljetter, säger affärsutvecklingschef Martin Güll. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Skåne

SMS-biljetten - succé för fuskare

1:29 min

Försäljning av bussbiljetter genom sms har inte blivit den succé som Skånetrafiken hoppades vid starten i april 2011.

Siffrorna har blivit ännu dystrare sedan årsskiftet då man började använda den mobila betalningsfunktionen My Wallet. Dessutom är sms-biljetterna lätta att fuska med, säger Skånetrafikens affärsutvecklingschef, Martin Güll.

–SMS är lätta att kopiera och inte gjorda att användas som biljetter och det ger begränsade möjligheter för kontroll.

 SMS-biljetter har införts på de flesta länstrafikbolag i landet, men de har varken gjort succé bland passagerare eller chaufförer, som ofta tycker att det är jobbigt att granska äktheten i en biljett på en liten mobilskärm, konstaterar Martin Güll.

–Chaufförerna har en svår arbetssituation, eftersom många resenärer passerar och SMS-biljetterna är den svåraste biljetten för dem.

Men det är inte säkert att chaufförerna ingriper även om de upptäcker fusk, för det kan försena bussen och upplevas som obehagligt av andra passagerare. Inte ens Skånetrafikens särskilda kontrollanter har så mycket att sätta emot om en fripassagerare vägrar att betala, säger Martin Güll.

–Vi har kontrollanter mest för att friåkande inte ska bli systematiserat av många människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista