Lillemor Johnsson och Hans-Peter Nilsson Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Malmöfestivalen håller liv i musikföreningar

1:23 min

Malmöfestivalen är inte bara ett nöje för musikföreningarna i staden. Det är också en kassako och en förutsättning för att föreningarna ska klara sig resten av året.

– Det är Malmöfestivalen som vi som förening lever på resten av året. På att vi säljer öl, mat och dryck. Så veckan är viktig för oss som förening, säger Lillemor Johnsson som är ordförande i Malmö Jazzhouse som driver Swingtältet under festivalen.

29 akter har Swingtältet att bjuda på i år, här jobbar styrelsen frivilligt under hela veckan. Det är på serveringen som man drar in pengarna som ska räcka till bland annat mark- och tälthyra av Malmö stad och till att betala alla banden som spelar i tältet. Och de pengar som blir över har föreningen till aktiviteter resten av året.

– Det är det som vi lever på resten av året och arrangerar olika jazzkvällar och danskvällar och liknande. Det hade vi inte klarat annars, säger Lillemor Johnsson.

För Hans-Peter Nilsson på Malmoe Copenhagen Blues Connexion är det på samma sätt. Förra Malmöfestivalen kostade bluesbanden föreningen 250 000 kronor. Han räknar med att man trots det gjorde en vinst på cirka tio procent som kunde sparas till resten av året. Det är ingen strålande vinstaffär, säger Hans-Peter Nilsson, men det är inte heller meningen.

– Det kostar att driva de här tälten, men dels tycker vi att det är roligt, dels blir det lite pengar över så att vi kan driva verksamheten resten av året, säger Hans-Peter Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista