1 av 2
Linus Pålsson, rektor Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kristianstad

Skånsk skola överväger mobilförbud

1:38 min

Nästan vartannan ungdom mellan 12-16 år har någon gång blivit kränkt på nätet. Det visar en undersökning från antimobbing-organisationen Friends. Även om kränkningarna kan ske i hemmen så är det ofta i skolan det får konsekvenser, vilket gör att skolan har ett stort ansvar.

– Du är en jävla hora, jag hatar dig, jag önskar att du ska dö. Jag var på en skola där lågstatuselever inte fick kommentera högstatuselevers statusar på Facebook, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.

Så har det kunnat låta och vara på olika sociala medier som Instagram, Facebook och Bilddagboken i flera år och man ser att det bara går neråt i åldrarna. Men med smartphonens inträde hos en majoritet av dagens ungdomar ser man även en klar uppgång av incidenter i skolorna.

På Öllsjöskolan i Kristianstad, som bara är ett exempel, tycker rektor Linus Pålsson att det är ett så stort problem att man nu överväger att förbjuda mobiltelefoner både för att de stjäl uppmärksamheten på lektioner och för att det har blivit för lätt att kränka på nätet.

– Man kanske tar bilder, skapar falska konto, skriver falska hot. Som det är nu kommer vi säga att man inte får ta med sig mobiltelefonen till skolan, säger Linus Pålsson.

Skolan har haft ett ökande antal incidenter de senaste åren, vissa som har varit av en sådan karaktär att man har kallat dit polisen för att få eleverna att förstå att kränkningar oavsett var de sker är brottsligt. 

På Öllsjöskolan har arbetet mot nätkränkningar har intensifierats, bland annat hade man en heldag med föreläsningar där man även bjöd in föräldrar, ett samarbete som enligt Friends är en av nycklarna till förbättring. Men eftersom det ofta sker i det dolda, läggs stort ansvar på lärarna.

– Det räcker inte att man har en halvtimmes värdegrund och sen klappar man sig för bröstet och tror att man är färdig. Det här med värdegrunder måste genomsyra allt, både på exempelvis mattelektioner och NO-lektioner. Det ligger i vårt uppdrag att lära dem det här, säger Linus Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista