Region Skånes IT-projekt granskat

Om Region Skånes stora IT-projekt blir den stora besparing man hoppas på, det återstår att se. Det konstateras en ny revisionsrapport som har granskat den heta politiska frågan.

Utan att alla politiker, ens i majoriteten, visste om det hade tjänstemännen startat en upphandling av Region Skånes telefoni och data. Enligt utredaren av frågan, Jonas Leffler, så innebar det här att tjänstemännen fick politikernas roll, Och sedan blev det politikerna som tog tjänstemännens roll när det var politiker som beslutade om detaljer i upphandlingen.

Både regionens egen förvaltning och externa företag fick bjuda, och kom märkligt nog fram till samma bud, att det skulle gå att spara 700 miljoner kronor. Men nu avbröt politikerna upphandlingen och beslöt att behålla utrustningen och att man ska handla upp tjänsterna inom telefoni och data.

Utredaren Jonas Leffler konstaterar att det brukar vara tvärtom, och han säger dessutom att besparingen på data och tele sannolikt blir mindre när man nu delar upp entreprenaden, och behåller en del själv för säkerhets skull.