Henrik Rönnquist fortsätter ställa ut Lars Vilks rondellhundar. Foto: Daniel Nilsson / Scanpix
Malmö

Vilks rondellhundar kan nå Stockholm, London och New York

Konstnär: ”Jag har behäftats med denna signatur”
1:37 min

Den kontroversiella utställningen på Galleri Rönnquist och Rönnquist med Lars Vilks målningar med Muhammed som rondellhundar kommer att få uppföljningar. I december blir det en ny utställning på galleri i Stockholm där Henrik Rönnqvist hyr in sig och sedan kanske fler städer.

– Stockholm är klart, sedan planerar vi för London, men det finns en rädsla för Lars Vilks. Och sedan har vi ganska klara besked om New York i maj eller juni nästa år, säger galleristen Henrik Rönnquist.

Utställningen i Malmö kritiserades på flera olika sätt, bland annat sedan det kom fram att galleristen Henrik Rönnquist uttryckt sig kritisk mot invandringspolitiken. Men samtliga målningar på utställningen såldes.

Därför blir det nu nya målningar på samma tema i stockholmsutställningen, alltså parafraser på kända verk ur konsthistorien som kompletteras med små avbildningar av rondellhundar.

För väldigt många är detta smärtsamt. Ska du inte ta hänsyn till det?

– Det tycks vara smärtsamt för konstvärlden och en del debattörer. Men när det gäller den här upplagan har det inte varit några protester i Malmö, säger Lars Vilks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".