Johanna Wändel i Staffanstorp har sommarjobbat med att sälja egentillverkat nyttigt godis. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
FM

Johanna hade sommarens smaskigaste företag

4:24 min

Medan klasskompisarna åkte på semester eller låg på stranden jobbade 17-åriga Johanna Wändel med att tillverka nyttigt godis som hon sedan sålde genom ett eget företag. Och det lyckades så bra att hon blivit utsedd till Årets sommarlovsentreprenör i Staffanstorps kommun. Kanske blir det också en fortsättning i branschen.

– Först ska jag plugga i London i ett år. Men kanske sedan. Det är ett företag som erbjudit mig att sälja vidare till dem.

Hallonremmarna har Johanna tillverkat i hemmet där en raw food-ugn står. Mammas intresse för raw food har också bidragit.

– Jag tänkte baka kakor. Men det gör ju alla andra. Och raw food är nytt i Sverige.

Så hon började mixa hallon och banan, och sedan breda ut dem på ett bakplåtspapper. Åtta timmar av torkning i ugnen följde, och sedan var remmarna klara för försäljning.

--99 procent gillade dem. Och på Sjöbo marknad sålde jag slut första dagen, berättar hon.

Inte bara hallonremmar utan också chokladbollar och lakritsbollar med nyttiga ingredienser har funnits i företagets produktsortiment under sommaren.

Johanna Wändel har kanske inte blivit rik på sitt godisföretag. Men hon har lärt sig en hel del.

– Jag är ju uppvuxen med företag och trodde att jag kunde allt. Fast så var det ju inte.

– Och viktigast är nog att man måste göra något som man verkligen gillar, slutar den unga företagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista