Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Facket oroas av allt mer övertidsarbete

1:33 min

Skånska sjuksköterskor och undersköterskor jobbar allt mer övertid. Under första halvåret i år jämfört med samma tid 2009 har övertidsarbetet hos sjuksköterskorna i länet ökat med 73 procent, enligt siffror som SVT tagit fram.

– Det här kommer förmodligen skapa både kort- och långtidssjukskrinvingar på sikt. En annan sak är ju patientsäkerheten. Utmattad personal kommer för eller senare att göra fel.

I alla de tre storstadsregionerna ökar övertiden kraftigt bland sjuksköterskor och underskörterskor. Enligt SVT:s sammanställning har den ökat med 47 procent eller motsvarande 1000 tjänster första halvåret i år jämfört med samma period 2009.

Mest ökar det här i Skåne där sjuksköterskor jobbar 73 procent mer övertid och undersökerskorna har ökat sin övertid med 39 procent.

Att antalet arbetade övertidstimmar ökar mest i Skåne tror Mats Runsten på Vårdförbundet hänger samman med anställningsstoppet som råder hos Skånes universitetssjukhus (SUS). En besparingsåtgärd som enligt honom riskerar att bli dyr.

– Att på detta sätt hålla fast vid ett anställningsstopp, som i teorin skulle ge besparing i form av minskad personal, men i realiteten kommer bli mycket dyrare än man tänkt sig.

Att övertidsuttaget ökar märker Vårdförbundet på flera sätt. Facket får fler frågor från medlemmarna men också arbetsgivaren Region Skåne hör av sig till facket.

– De hör av sig om att vi ska ge dispens om att ytterligare övertid utöver 200 timmar, vilket motsvarar fem veckor, något vi är mycket restriktiva med att ge dispens för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista