1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Anneli Philipson, botadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen södra Skåne. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio.
Skåne

Hyresgästföreningen: Orättvis konkurrens leder till få nybyggen

4:25 min

Hyresrätten har det tufft jämfört med andra bostadsformer, det menar arrangörerna bakom ett seminarium idag där Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna vill sätta fokus på villkoren för hyresrätten.

Enligt en rapport som Hyresgästföreningenen tagit fram tillsamans med Fastighetsägarna och SABO, allmännyttans branschorganisation, har hyresrätten sämre förutsättningar jämfört med andra boendeformer.

– I nyproduktionenen skiljer det 2000 i månaden till hyresrättens nackdel när man bygger helt identitiska hus bredvid varandra, säger Anneli Philpson bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Utredningen pekar på att villa- och bostadsrättsägare har möjlighet att göra ränteavdrag, ROT-avdrag och förändringar av fastighetsskatten gör att det väldigt dyrt att bygga hyresrätter jämfört med andra boendeformer.

Anneli Philpson vill nu se en mer jämlik beskattning, men också en mer aktiv bostadspolitik.

– Idag har politiken fullkomligt klivit tillbaka och ser det möjligen som en skattefråga eller så får du klara dig bäst du vill på hyresmarknaden. Man har tidigare byggt miljonprogram. Det krävs något sammanhållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista