1 av 3
Foto: Instagram
2 av 3
Mariam Taheri, ordförande för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
3 av 3
Amina Masic välkomnar hijabuppropet. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Hijabuppropet

Slöjuppropet som splittrar

1:10 min

Igår genomfördes det så kallade hijabuppropet - där kvinnor som inte brukar bära slöja valde att bära slöja för att visa sin avsky mot att en gravid kvinna med slöja i helgen slagits medvetslös. Men åsikterna om uppropet är ett stöd eller förstärker ett förtryck går isär.

Amina Masic i Malmö som bär slöja dagligen välkomnar stödet. Hon utsatts då och då för glåpord just för att hon bär slöja.

– De viskar terrorist när man går förbi. Och jag för höra "fryser du om öronen". Det är sådana onödiga kommentarer som folk ger, säger Amina Masic.

Att få höra kränkande kommentarer är något Amina Masic blivit van vid. Både hon och hennes vänner utsätts då och då för nedsättande ord.

– Varje gång någon säger något så tänker jag "det här är den jag är". Man tänker inte motsatsen att nu vill jag ta av mig slöjan för att jag blir rädd, säger Amina Masic.

Men hijabuppropet möter också ett motstånd. Mariam Taheri är ordförande för Malmösektionen av Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon menar att det är fel att

– Vi har fler och fler beslöjade kvinnor i Sverige för att de försvaras av vissa politiker. Jag ser det som ett röstfiske som gynnar både islamisterna och de som har tagit initiativet, säger Mariam Taheri.

Hon ser gärna att man visar sitt stöd för kvinnor som utsätts för våld. Men menar att det är fel väg att gå att lyfta fram slöjan.

– Man ska ta avstånd från våldet, men det ska man inte göra genom att försvara slöjan, säger Mariam Taheri som menar att slöjan har förlorat sitt värde som en fri religiös symbol.

För Amina Masics del har det betytt mycket att människor som vanligtvis inte bär slöja tagit på sig slöja.

– Det kändes väligt skönt. Man är väldigt stolt över att vara svensk. Det värmde verkligen om hjärtat att folk bryr sig och visar solidaritet, säger Amina Masic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista