1 av 2
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Tom Espgård. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Jaktledaren: Svårt att hitta vargen

1:16 min

Länsstyrelsen Skåne har i dag utsett besiktningsmannen och lantbrukskonsulenten Tom Espgård som jaktledare för skyddsjakten på den varg som rivit ett tjugotal får i Skåne den senaste tiden. Trots eftermiddagens besked från förvaltningsrätten om att stoppa jakten så drar han nu samman sitt jaktlag.

– Det är ett stort jobb jag har framför mig med att få ihop det här jaktlaget. Men vi ska vara redo imorgon bitti, säger Tom Espgård som till vardags är anställd på Länsstyrelsen Skåne som lantbrukskonsulent.

Espgård har tidigare erfarenhet som jaktledare och är medlem i Jägareförbundet Skånes styrelse.

20 till 25 personer ska nu ingå i det jaktlag som har som mål att skjuta vargen som tros ha dödat 24 får vid sammanlagt fem angrepp i sydöstra Skåne.

– Det som gör det här svårt är att vi inte har någon spårsnö. Så det är svårt att lokalisera var den är någonstans, säger Tom Espgård vars jaktlag framförallt får utgå från observationer som allmänheten gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista