1 av 2
Fortsatt badförbud i Barnviken. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio.
2 av 2
Erik och Ingrid Tilly lät sina barn bada i viken under 70- och 80-talet. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio.
Malmö

Trots insatser fortsätter badförbudet i Barnviken

Gatukontoret: "Det är en lugn och härlig miljö"
1:54 min

Barnviken i Sibbarp i Malmö har nu varit stängd för bad så gott som hela sommaren. Trots insatser från Malmö stad så visade proverna som togs i förra veckan återigen på förhöjda halter av tarmbakterier. Nu börjar kommunen diskutera en propeller som ska få fart på vattnet och minska bakteriehalterna.

– Det är jättesynd för när våra barn var små var vi alltid här och badade. Det är väldigt konstigt att de inte gör något så att det blir mer cirkulation, säger Ingrid Tilly som motionerar i området.

Det fungerade bra när ni hade små barn?

– Ja, ja. Det var 1975 och framåt mot 1980 och det var aldrig badförbud och de var aldrig sjuka och du kan tänka dig att det var smockat med folk här då, säger Ingrid Tilly.

Det var andra tider då. Nu går en ensam Peter Ander från Gatukontoret runt på Barnvikens strand och visar några av källorna som man tror kan ligga bakom de förhöjda bakteriehalterna.

– Det är den här bäcken här, som kommer ut här från Kalkbrottet, säger Peter Ander.

Bäcken kommer från Kalkbrottet och kan vara en orsak till de förhöjda bakteriehalterna. Gässen eller parkeringen som har dålig avrinning intill stranden kan också ligga bakom.

Och sedan finns ju själva badvattnet, som står still bland annat på grund av kalkpiren ute i vattnet.

Det är ingen ideal plats för en badstrand, men Malmö stad ger sig inte. Trots att det titt som tätt är badförbud i Barnviken på grund av tarmbakterier så har man försökt med diverse olika åtgärder.

Stängsel vid promenadstråket där hundarna går, man har inte klippt gräset närmast stranden för att gässen inte ska trivas och nu börjar kommunen diskutera en propeller som ska få fart på vattnet.

– Det är ett diskussionsunderlag kan man säga, så det finns ingen direkt tid satt för att vi ska göra några prover men vi har diskuterat det, säger Peter Ander.

Då vet man inte när det kan komma på plats eller om det ens blir av?

– Nej, det vet vi inte.

Men ni är bestämda på att ni vill ha en strand här?

– Ja, det är ju en lugn och härlig miljö för barn framförallt, lugnt och bra. Så allt man kan göra för att få det här att fungera är värt pengarna tycker jag, säger Peter Ander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".