Bild: Fredrik Sandberg
Nordvästskåne

Borttvingad elev fick rätt att komma tillbaka

Den privat drivna grundskolan Petersvenskolan fick inga extra skattepengar för en stökig elev som hade behov av extra stödåtgärder. Då åkte eleven ut ur skolan och hänvisades till enskild undervisning på en annan skola. Men sedan Skolinspektionen har gripit in är eleven nu tillbaka.

Skolinspektionen tycker inte att skolan tog ansvar för en 15-årig elev som burit sig dumt åt och som därför blev avstängd en vecka i våras.

När eleven kom tillbaka fick han beskedet att det inte blir någon undervisning på skolan utan att han istället skulle ha enskild undervisning på annan plats utan sina skolkamrater. Något som varken pojken eller hans föräldrar accepterade.

Skolan krävde då mer pengar av kommunen, lika mycket som en hel lärartjänst kostar, men kommunen vägrade och tyckte inte att pojkens stödbehov var så stort. Följden blev att skolan skrev ut honom därmed hade han ingen skola att gå till.

Här grep Skolinspektionen in och förelägger nu att skolan senast denna vecka tar tillbaka pojken och dessutom ser till att ge honom det stöd han behöver.

– Eleven har kommit tillbaka till skolan igen och är så klart välkommen att göra det. Vi kommer givetvis att göra allt som står i vår makt för att göra skolsituationen så bra som möjligt för eleven, säger Caroline Ekstrand regionchef på Petersvenskolan.

Skolan kommer nu att göra en ny ansökan till kommunen för att få bidrag till det extra stöd som man menar att eleven behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista