Foto: Frank Augstein/Scanpix.
Skåne

Muslimer i Skåne särskilt utsatta för hatbrott

1:44 min

Det är sällan som någon fälls i domstol för att ha trakasserat eller begått något annat brott mot muslimska kvinnor i Skåne. Hatbrott är vanligare här än i andra delar av landet och särskilt muslimer och judar är utsatta.

– Man tänker inte så långt att "Jag ska anmäla det" - för man ser ingen anledning till det. Man vet inte vem som sa det och vet att polisen inte kan göra någonting åt det. Man tänker inte att "det här borde finnas med i statistiken", säger 18-åriga Amina Masic i Malmö som bär slöja.

Mellan den 1 januari och fram till och med maj i år hade Skånepolisen fått in 15 anmälningar om brott som de klassar som islamofobiska. Under 2012 var antalet anmälningar 33 och 2011 kom det in 39 anmälningar.

Ett exempel är en kvinna som i år har polisanmält att någon lagt ut bilder på henne på nätet och skrivit: "Ta bort gardinen du har på huvet!". Även misshandelsbrott och hets mot folkgrupp finns bland anmälningarna. Oftast är det svårt för polisen att identifiera gärningsmannen.

– Det är inte speciellt vanligt att man klarar upp det. Men vi har några fall nu som har gått till åtal. Vi har även några få fall med domar, säger Susanne Gosenius, brottsoffersamordnare på polismyndigheten i Skåne.

Enligt undersökningar från SOM-institutet på Göteborgs universitet är skåningar mer negativa till flyktingar och invandrare än svenskar i allmänhet. På senare år har skåningarna dock blivit mer positiva, liksom befolkningen i övrigt.

I en fråga skiljer skåningarna ut sig: i sin inställning till slöjor. 2011 tyckte 60 procent att det var ett bra förslag att förbjuda ansiktstäckande slöjor på allmän plats. Men frågan splittrar. I undersökningen var många också mycket negativa till den tanken som fördes fram av Sverigedemokraterna i valrörelsen 2010.

Susanne Gosenius som gör Skånepolisens statistik över anmälda hatbrott tycker att klimatet är hårt i Skåne. Hon tror att aktioner som hijabuppropet där kvinnor satt på sig slöja som en solidaritetsgest kan leda till att fler vågar anmäla när de utsätts för brott.

– Jag tror att ett öppet ställningstagande kan påverka individen att anmäla - absolut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista