Katarina Skalare, anhöriggruppen Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Skåne

Hård kritik mot att kvinna inte fick plats på ätstörningsklinik

1:48 min

Det kommer starka reaktioner mot att en ung kvinna i Skåne som led av anorexi inte fick plats på ätstörningsavdelningen i Lund. Kvinnan fick vård inom allmänpsykiatrin och ska enligt föräldrarna ha rasat i vikt.

– Att föra över en sådan här patient till allmänpsykiatrin är helt katastrofalt för man har inte rätt kompetens där, säger Katarina Skalare, anhöriggruppen på ätstörningsavdelningen i Lund.

Den unga kvinnan var inlagd på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Malmö enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Hon fyllde arton strax efter och fick inte vara kvar på BUP.

Istället skulle hon få vård på ätstörningsavdelningen i Lund, men där var det fullt. Då tog allmänpsykiatrin över, där kvinnan vårdades i över en månad.

Under den tiden rasade hon i vikt på grund av den bristfälliga vården, skriver kvinnan föräldrar i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Alla som har haft en anhörig på en allmänpsykiatrisk avdelning vet att det är det här som händer, patienten går oftast ner i vikt och blir sämre, säger Katarina Skalare.

– Jag är inte förvånad. Och med tanke på att man har minskat platserna i slutenvården på ätstörningsavdelningen så är det här en följd av det, jag kan inte se det som något annat, säger hon.

Katarina Skalare säger att det här är det som gruppen varnade för när regionen tidigare i år bestämde att ätstörningsavdelningen skulle minska antalet heldygnsvårdplatser från 13 till åtta, i samband med en flytt i höst.

Verksamhetschefen Bodil Gervind vill inte bli intervjuad i radio men säger att avdelningen har haft sex platser under sommaren, som alla har varit upptagna.

I måndags öppnade avdelningen upp två till, och nu är alla de åtta platserna belagda.

I dag kommer Katarina Skalare att träffa psykiatriledningen i Lund för att diskutera neddragningen, då kommer hon att ta upp det här senaste fallet också.

– Det är en fråga vi har ställt tidigare, vi undrar vad man har för plan B när platserna inte räcker till. Det känns oerhört viktigt att man har en plan B som innehåller en vård som är relevant för patientgruppen, säger Katarina Skalare.

Den högst ansvarige för psykiatrivården i Skåne, tillförordnade divisionschefen Hans Brauer, säger i en kommentar till P4 Malmöhus att han inte ser något större problem med att platserna på ätstörningsavdelningen har blivit färre, eftersom man har lagt mer resurser på öppenvårdens dagverksamhet.

Är det platsbrist så finns allmänpsykiatrin, och där ska finnas rätt kompetens för att vårda personer med ätstörningar, säger Hans Brauer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista