Mats Karlsson, operativ chef för polisen i Malmö. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Nästa år kan Malmöfestivalen få betala för polisbevakningen

1:57 min

Malmöfestivalen pågår för fullt och polisen har satt in ungefär dubbel styrka jämfört med en vanlig vecka. Men det är med största sannolikhet sista gången som polisen i Skåne bevakar festivalen utan att skicka räkningen till kommunen.

– I år tyckte man att domslutet kom så pass sent så att det inte vore rättvist mot aktörerna att kräva betalt men däremot nästa år kan det bli aktuellt, säger Mats Karlsson, operativ chef för Polisen i Malmö.

I våras kom en vägledande dom gällande stadsfestivaler och polisbevakning vilket gjorde att många kommuner nu tvingas betala för bevakningen själva.

Enligt lagen ska alla som bedriver verksamhet med vinstsyfte betala för sin egen polisbevakning. En kommun får inte bedriva verksamhet i vinstsyfte men ändå anses de betala för bevakningen.

Anledningen till det är att deras underleverantörer drivs av vinstsyfte.

I år har de flesta stadsfestivalerna runt om i Sverige blivit tvingade att betala för sin polisbevakning men inte i Skåne. Om det uppstår en del avundsjuka mellan kommunerna tycker Mats Karlsson inte är så konstigt.

– Det är viktiga att vi är enhetliga inom polismyndigheten. Vi måste vara eniga inom Skåne och inom landet. Men visst förstår jag att den enskilda individen kan tycka att det är lite konstigt, säger han.

Men även om detta är sista året som Malmö stad slipper betala för polisen så tror inte Mats att det kommer spela så stor roll för festivalen.

– Jag tror inte det kommer betyda så mycket för festivalen eftersom att vi succesivt minskat polisens arbete under festivalen. Men det kommer kanske bli en viss påverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista