Foto: LRF Skåne
Skåne

Förening välkomnar stoppad skyddsjakt på varg

1:18 min

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Skåne. I allafall inte just nu. I går beslutade Förvaltningsrätten att jakten skjuts upp tills det överklagande som kommit in har avgjorts, så kallad inhibition. Bakom överklagan av skyddsjakten står föreningen Nordulv.

– Vi tycker att det är viktigt att Naturvårdsverket har torrt på fötterna när de beslutar om skyddsjakt och det tycker vi inte att de har här, säger Jakob Norstedt-Moberg, ordförande i föreningen Nordulv.

Han pekar bland annat på att Naturvårdsverket resonerar annorlunda angående skyddsjakten nu jämfört hur de resonerade i Småland i juni.

– Då man avslog ansökan både i Kalmar och Jönköpings län, här tillstyrker man. Vi tycker att det är konstigt att det inte finns någon klar linje i hur man ska bedöma frågan, säger Jakob Norstedt-Moberg.

I Småland blev det ingen skyddsjakt eftersom det inte gick att identifiera vargen och inte kunde avgöra om den var genetiskt viktig. I Skåne spelade det ingen roll om vargen är genetiskt viktig eller inte.

Föreningen Nordulv verkar för att förbättra villkoren för de skandinaviska rovdjuren och då framför allt vargen.

– Vi behöver en stark vargstam i Sverige och då måste vi vara rädda om de vargar vi har och det här är en av dem, säger Jakob Norstedt-Moberg.

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista