Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Öresund

Många tåg på reparation orsakar förseningar i brotrafiken

2:33 min

Många av brotågen har i sommar stått på verkstad i Danmark. Det gör att brotrafiken har fått köras med färre tågsätt, vilket skapar trängsel och förseningar. Nu ska Öresundståg AB ta upp saken vid ett möte med danska DSB.

– Vi har ett avtal om att man ska ha max nio tågsätt inne på verkstad för att vi ska klara trafiken, säger Öresundstågs vd Gunnar Wulff.

– Tittar vi bakåt så har vi legat ganska bra under våren fram till mitten av juni. Men sen blev det en topp under juli månad då det ibland stod 14-15 tåg på verkstad.

Varför det blev så är oklart, enligt Gunnar Wulff.

– Men nu när pendlingen kommer igång är vi angelägna om att tågen är ute och rullar och inte står på verkstad.

Totalt finns 109 Öresundståg. När tågen körs med färre tågsätt blir det trångt på tågen och svårare att släppa av och på passagerare, vilket i sin tur leder till förseningar. Varje tågsätt har 220 sittplatser.

– Lite tur i oturen har varit att pendlingen varit liten under juli, så kunderna har nog inte drabbats så hårt.

Att tågen hamnar på verkstad beror både på att de ska in för regelbundet underhåll och att de drabbats av olika fel som exempelvis att toaletterna slutat fungera.

– Tågen rullar ju väldigt mycket, så de kräver mycket underhåll. Och de äldsta Öresundstågen är faktiskt tretton år gamla, påpekar Gunnar Wulff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista