1 av 2
Philip Nossmy, VM-häcklöpare från MAI och marknadsansvarig i klubben. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Morgon i P4

Malmöstjärna: Svensk friidrott borde stå bakom Emma

2:36 min

Friidrottsförbundet får kritik av tidigare landslagsstjärnorna Patrik Sjöberg och Maria Akraka efter uppgifter om att förbundet sa till Emma Green Tregaro att ta bort sitt regnbågsfärgade nagellack till höjdhoppsfinalen i VM. MAI:s landslagsstjärna Philip Nossmy tycker att svensk friidrott borde kunna ställt sig bakom Emma Green Tregaros aktion.

– Jag ser inte det hon gjorde som en politisk protest. Hon var ganska tydlig med att det handlade om kärlek, tolerans och alla likas värde. Jag har svårt att se det som en politiskt kontroversiell fråga, säger Nossmy.

Under VM i Moskva fick han intrycket av att den svenska friidrottsledningen stödde Emma Green Tregaros stillsamma protest mot de nya ryska lagarna om förbud för så kallad homosexuell propaganda.

– Jag fick intrycket av att de som var där i officiell roll för förbundet rent personligen stöttade Emma i hennes budskap. Sedan vet jag inte vilka ställningstaganden de tagit i sina officiella roller. 

Skulle du själv kunna göra något liknande?

– Svår fråga. Om man tycker att man har moraliskt ansvar att ta ställning i någon fråga. Sedan kan jag tycka att det inte bara är idrottsmännens ansvar att ta politiska ställningstaganden, slutar häckstjärnan Philip Nossmy som också är marknadsansvarig i Malmöklubben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista