Andrei Tamas, Melina Paraskevas och Oleksandra Dovgal i klass 6B. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
FM

Mosaik av elevbilder ska göra deras skolgård finare

5:00 min

Grundskoleelever på Augustenborgsskolan i Malmö har fått i uppdrag att snygga till sin grå och tråkiga skolgård med hjälp av mosaik och krossade glaspärlor. Och det kommer att bli fint, försäkrar eleverna i klass 6 B.

När P4 Malmöhus hälsade på hade de varsin papptallrik med krossat kakel i. Och sedan skulle allt sättas samman enligt ritningar som eleverna själv gjort. De färdiga bilderna ska sedan pryda Augustenborgsskolans gård.

– Jag bygger upp en skrattande gubbe av kakelplattor, berättade Andrei Tamas. Först visste jag inte vad jag skulle göra, men sedan fick jag inspiration av mina kompisar.

– Om man är ledsen på gården kan man titta på gubben, så blir man kanske glad igen.

Oleksandra Dovgal och Melina Paraskevas jobbade istället med insekter.

– De är lättare att göra, och de finns på skolgården, förklarade Oleksandra.

– Och det kommer att bli jättefint att se på. Det är inte många skolor som har mosaik på sin skolgård.

Lena Ljungmark som är landskapsarkitekt och involverad i Malmö stads projekt "Gröna skolgårdar" säger att Augustenborgsskolans projekt är speciellt.

– Mosaikbyggandet är en extragrej som skolan fått för att vi ville jobba mer med delaktighet, och för att vi hade tid att ta hand om projektet och göra det på ett extra spännande sätt.

Alla elever på skolan är med, från lågstadiet till de äldsta i högstadiet.

– Det är väldigt kul att elevernas egna bilder kommer upp på skolgården, att de får sätta ett avtryck. Man kan säga att det är ett sätt att organisera graffiti.

De lärare som velat har också kunnat förbereda eleverna genom att jobba med mosaik ända sedan i våras.

Förhoppningen är att inte bara skolgården ska bli finare utan att också skadegörelsen ska minska.

– Det känns ju som det när barnen själva är med och också planterar alla växter på skolgården. De äldre eleverna vet att det kan vara deras lillebror som gjort det fint, säger Lena Ljungmark.

Någon gång under hösten hoppas hon att elevernas bilder ska vara ihopsatta till större tavlor och vara på plats på Augustenborgsskolan gård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista