1 av 5
Fönstren i klassrummen lossnar ur sina ramar. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
2 av 5
Köket är förfallet och mögligt. Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
3 av 5
Musfällor är placerade i köket. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
4 av 5
Slitna och mögliga golv. Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
5 av 5
Ingången till förskolan.Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
Malmö

"Här behandlas invandrare som andra klassens invånare"

"På Rosengård behandlas invandrare som andra klassens invånare"
4:42 min

Kackerlackor, möss och en misstänkt mögelskada gör att Örtagårdsskolan i Malmö har fått stänga de delar av skolan där ett 50 tal sexåringar skulle börjat nu i veckan. Eleverna får tillsvidare vara i andra lokaler och utomhus tills man tagit reda på hur allvarliga problemen är. Lokalerna som tidigare använts av en särskola är hårt slitna.

Golvet i köket är mörkbrunt av smuts och under diskbänken har färgen släppt och bruna fläckar brett ut sig. På spisen står musfällor och det luktar instängt.

Fram till före sommaren användes den här delen av skolan av LSS verksamhet och grundsärskolan men nu till hösten skulle alltså sexårsverksamheten flytta in. Men när skolans personal skulle börja förbereda införs skolstart insåg de direkt att det inte skulle bli tal om någon skolstart här.

Huvudskyddsombudet på lärarförbundet, Lars Tenggren kallades in och han beslutade sig för att omedelbart stänga lokalerna.

– Det är det värsta jag har sett. Elever ska inte behöva komma till en skola som ser ut så här, säger Lars Tenggren.

Utanför skolan, en bit bort träffar jag Faton Malku som bott här i över tjugo år och har haft två av sina barn i Örstgårdsskolan. Han är inte alls överraskad över det som hänt.

– På Rosengård behandlas invandrare som andra klassens invånare, säger Faton Malku.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".