Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Sverige

Konkurser ett ökande hot för fria gymnasier

Konkursrisken för friskoleföretag med tillstånd att driva gymnasieskolor har ökat markant enligt kreditupplysningsföretaget UC, skriver Dagens Industri.

Av 129 granskade företag gick vart fjärde med förlust i fjol. 2010 redovisade vart tionde företag förlust. UC bedömer att konkursrisken mer än fördubblats de senaste fem åren, från knappt en procent i början av 2008 till nästan 2,5 procent i början av den här månaden.   

Ett exempel är Wäsby restaurangskola som i dag meddelar att de tvingas lägga ner sin verksamhet. Ekonomin går inte ihop och skolan kommer inte att öppna som planerat till höstterminen. Elever i samtliga årskurser erbjuds i stället platser på andra skolor.

Överetablering av gymnasieplatser i Stockholmsregionen, vikande elevkullar och förändringar för yrkesprogrammens högskolebehörighet anges som skäl till nedläggningen.

"Vi beklagar det som hänt, det är inte roligt för någon av de inblandade", skriver skolan, som ligger i Upplands Väsby, på sin hemsida.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista