Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Malmö

Vuxenpsykatrin avfärdar kritik om otillräcklig kompetens

1:45 min

Ledningen för vuxenpsykiatrin i Malmö håller inte med om kritiken att allmänpsyk inte skulle ha tillräcklig kompetens för att vårda patienter med ätstörningar.

En ung kvinna som led av anorexi ska ha blivit sämre av vården som hon fick på allmänpsyk i väntan på en plats på ätstörningsavdelningen i Lund.

– Men kvinnan fick bra vård, säger Sven-Erik Andersson som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Malmö.

Den unga kvinnan vårdades på en allmän avdelning inom vuxenpsykiatrin under fem veckor i sommar, i väntan på att hon skulle få en plats på ätstörningsavdelningen, avdelning 33 i Lund. Föräldrarna skriver i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg att dottern rasade i vikt under den här perioden på grund av att personalen på avdelningen inte hade rätt kompetens när det gäller just ätstörningar. Det håller inte Sven-Erik Andersson med om.

– Vi har inte samma kompetens som om man skulle bli behandlar på en specialklinik men vi är ju inte helt komptenslösa, säger Sven-Erik Andersson.

Även om Sven-Erik Andersson tycker att personalen kan vårda patienter som lider av ätstörningar - så medger han att det bästa för patienterna är att slippa få hjälp på allmänpsykiatriska avdelningar och direkt få hjälp av specialister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista