Foto: Mark Earthy/Scanpix
Helsingborg

Företaget: Svenskmärkt kött var svenskt

1:32 min

Kalil Noamerei i ägarfamiljen bakom det numera rikskända köttföretaget Meatsson i Helsingborg säger att man aldrig har sålt utländskt kött märkt som svenskt.

Kalil tycker att hans företag Meatsson AB har blivit oskyldigt utpekat, även om kommunens inspektörer inte hittade något svenskt kött utan 15 ton polskt kött.

Det råkade bara bli så, enligt honom.

– Det var fastemånaden Ramadan, och vi hann inte slakta så mycket halalslaktat i Sverige. Så vi var tvungna att ta in från Polen, säger Kalil.

Han berättar att företaget köper in både svenskt och utländskt kött och förser med olika etiketter. Sedan styckas köttet var för sig, med städning emellan och inte på samma dag.

Men han erkänner att det var fel när man använde livsmedelsverkets identifikation trots att den var återkallad för två år sedan.

– Vi hade inte tillstånd att använda den längre, där gjorde vi fel. Men nu söker vi nytt tillstånd och räknar med att få det.

Om kunder känner sig lurade?

– Det ska de inte göra. Det kött som var svenskmärkt var också i verkligheten svenskt kvalitetskött. Det sätter jag min heder på, säger Kalil Noamerei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista