Bebisarnas hjärtfrekvens blir jämnare och syresättningen i blodet blir bättre, visar danska erfarenheter av bläckfiskarna. Foto: Babyjungeln / Handout / Scanpix
Lund

Totalstopp för virkade bläckfiskar

1:35 min

Landets neonatalavdelningar blir överösta med virkade bläckfiskar från privatpersoner. Den danska trenden som spridit sig till Sverige handlar om att gosedjuren har en lugnande effekt på för tidigt födda bebisar. Men på neonatatalkliniken på SUS är det stopp för gåvorna.

– Vår uppgift är att ge medicinsk vård och inte att dela ut gosedjur. De enda som får lämna ett gosedjur till barnen är föräldrarna. Gosedjuren får inte vara i kuvöserna, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för neonatalkliniken på Skånes universitetssjukhus. 

I Danmark har det blivit populärt att ge för tidigt födda barn ett gosedjur i form av en bläckfisk. Barnet kan då dra i gosedjurets armar istället för att dra i sladdar och slangar som finns i kuvösen. 

Sedan gosedjuren blev uppmärksammade i Danmark har neonatalavdelningar i Sverige blivit överösta av stickade gosedjur som privatpersoner vill skänka till de nyfödda barnen. 

Enligt Elisabeth Olhager är risken för att få in bakterier på avdelningen är alldeles för stor, samtidigt som det inte finns några bevis för att gosedjuren skulle ha en positiv effekt på barnen. Därför når gåvorna från utsidan aldrig avdelningens insida. 

– Vi får förfrågningar om att ta emot de här gosedjuren och får förfrågningar om att ta emot virkade tofflor, mössor och allt möjligt. Men vi tar inte emot någonting.

– Sedan är det klart fantastiskt att människor vill hjälpa till men det är inte det vi behöver, säger Elisabeth Olhager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista