Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Landskrona

Busschauffören gillar nya eldrivna bussen

1:26 min

Den nya elbussen i stadstrafik i Landskrona har nu varit i drift i några dagar, och i dag visades den upp på en konferens på Örenäs slott. Bussen körs på försök av Skånetrafiken, och ska gå både på stadens trådbussnät där den också laddas, och på extraslingor i anslutning till ändhållplatserna.

– Det har fungerat riktigt bra. Över förväntan egentligen. Den drar inte så mycket energi som jag trodde, säger busschauffören Jan-Erik Karlsson.

Han säger att det är i stort sett samma sak att köra elbussen som en annan buss. Men med fördelen att den är tystare, mjukare och skönare att köra.

Förutom Skånetrafiken deltar bland annat Volvo, Eon och Lunds Universitet i elbussförsöket som finansieras med EU-bidrag.

Professor Mats Alaküla vid Lunds Universitet säger att man dels vill visa att tekniken finns. Men man vill också ta reda på om batterierna är tillräckligt bra för att det ska bli lönsamt att köra med elbussen.

Han säger att elenergin är billig. Så ur den synvinkeln är det väldigt billigt att köra bussen. Men sen beror kostnaden också på batteriets livslängd. Något som det är svårt att förutsäga.

– Det ska vi ta reda på nu, säger Mats Alaküla. Vi har detaljkoll på hur batteriet mår under användningen och därmed kan vi med tiden förutsäga dess livslängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista