Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Malmö

Regionen skyller på brist på barnmorskor

En allmän brist på barnmorskor är det som ligger bakom svårigheterna att rekrytera tillräckligt många vikarier till förlossningen på Skånes universitetssjukhus. Det hävdar Region Skåne i sitt svar till Inspektionen för vård och omsorg, som i somras kritiserade avdelningen för att patientsäkerheten var hotad.

Läget på förlossningsavdelningarna i Skåne har varit mycket ansträngt i sommar. Personal har beordrats in från semestrar, och blivande mammor har skickats mellan sjukhusen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inspekterade i somras förlossningen i Malmö och konstaterade då att brist på personal och vårdplatser var ett hot mot patientsäkerheten.

I sitt svar till myndigheten börjar Region Skåne med att tillbakavisa uppgiften från IVO om att regionpolitikerna skulle fått information om läget på förlossningen på SUS. Det stämmer inte heller att fler kvinnor än vanligt fått värkstimulerande medel för att skynda på förlossningarna, står det i svaret.

Däremot konstaterar man att arbetsbelastningen varit högre än tidigare somrar, och vid tio procent av arbetsskiften saknades en barnmorska. Fler patienter än vanligt fick också hänvisas till andra sjukhus. Mellan den 10 juni och den 31 juli skickades 51 kvinnor vidare, samtidigt som 42 togs emot från andra sjukhus. Men ingen av dem som hänvisats vidare ska ha fött på vägen och ingen ska ha drabbats av komplikationer.

Barnen som fötts i Malmö har också mått bra, vilket regionen ser som ett tecken på att barnen inte utsatts för några risker. Däremot ökade andelen kejsarsnitt något, men det gjorde det även förra sommaren och även på andra sjukhus i regionen, konstatarar man i svaret.

Region Skåne har nu tillsatt en regional utredning för att titta på förlossningsbehoven, och senast den 31 oktober ska kvinnokliniken på SUS presentera en förbättringsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".