1 av 2
Foto: Erick Kaglan/ Scanpix
2 av 2
Foto: Jakob Rickardsson / Sveriges Radio
Skåne

Ny karriärväg för lärare riskerar att bli kort

1:48 min

Större ansvar för att eleverna når sina mål och 5000 mer i lönekuvertet. Så ser det ut för knappt 500 skånska grund- och gymnasielärare som från och med denna termin kommer få ett större ansvar för att utveckla det pedagogiska arbetet.

Satsningen på de så kallade förstelärararna ska både hjälpa eleverna att nå kunskapsmålen genom att fler får ta del av skickliga lärares kompetens och även hålla kvar särskilt skickliga lärare som annars riskerar att lämna skolan. Men vad som händer efter att statens finansiering är slut är oklart.

– Så klart är ambitionen att även på sikt skapa olika typer av karriärvägar för lärare och då kan förstelärare vara ett alternativ, säger Hanna Ericsson utvecklingsledare på Lunds kommun.

När höstterminen nu är igång har 61 lärare på grund- och gymnasieskolor i Lund fått titeln förstelärare. Tanken är att de ska se till att eleverna i högre grad når de uppställda kunskapsmålen. Detta genom att se till att särskilt skickliga lärare kan stanna kvar i skolan och ges möjlighet till nya karriärvägar. Och när de skickliga lärarna stannar kvar ska deras särskilda kunskaper spridas inom skolan.

Gymnasieläraren Håkan Danielsson på Katedralsskolan i Lund är en av de som nu fått en tjänst som förstelärare.

– Jag är intresserad av pedagogisk utveckling. Jag såg framför mig möjligheten att man i dialog med sina kollegor kan lära tillsammans och bidra med det man kan, säger Håkan Danielsson.

Totalt får skånska skolor dela på drygt tjugo miljoner i statligt bidrag - pengar som räcker till knappt 500 tjänster. För förstelärarna innebär det ett lönelyft på 5000 per månad.

Håkan Danielsson har fått höra en och annan kommentar från kollegorna om att han nu förväntas betala den gemensamma after worken med sin nya lön. Att just han skulle belönas med en högre lön ser han inte som självklart. Han menar att det finns långt fler skickliga lärare som borde få ett lönelyft

– Det är millimetrar som skiljer oss åt i kompetens. Det borde vara många fler, säger Håkan Danielsson.

Vad som händer för de nästan 500 skånska förstelärarna, efter att statens utlovade pengar är slut, återstår att se. Lunds kommun har idag ambitionen att försöka hitta någon form av fortsättning. Håkan Danielsson är förberedd på att hans uppdrag kan ta slut. Något som han inte bara ser som en nackdel.

– Jag tycker att det är i kortaste laget. Men jag är annars principiellt för att man har uppdrag som är tidsbegränsade för efter ett tag börjar saker och ting gå på slentrian och rutin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista