Foto: Babyjungeln/Scanpix
Helsingborg

Virkare försvarar gosebläckfiskar till förtidigt födda barn

1:34 min

Den danska trenden med de hemvirkade bläckfiskformade gosedjuren som skänks till för tidigt födda barn nobbas av flera neonatalavdelningar i Sverige. Tanken är att gosedjuren ska ha en lugnande effekt på de små bebisarna, men från svenska sjukhus hävdas att det inte finns några bevis och att de infektionskänsliga barnen ska skyddas från bakterier.

– Vi ser till att de är hela och rena och kontrollerar att de når upp till de säkerhetskrav som finns, säger Puk Bering från Helsingborg.

Hon är en av dem som engagerat sig i att virka och skänka bläckfiskar till för tidigt födda barn. Det är ideellt arbete och frivilligt att ta emot gosedjuren.

– Vi tvingar ingen att ta emot dem.

Puk Berings medhavda nyckelringsversion av den omdiskuterade gosebläckfisken är virkad i grått bomullsgarn. Det är svårt att låta bli att pillra på de ringlande armarna. Det är just det de tidigt födda barnen också gärna gör.

– I Danmark har man märkt att barnens hjärtfrekvens går ner och att de blir lugnare när det har bläckfiskarna hos sig, säger hon.

– Man tror det beror på att känslan av bläckfiskens armar påminner om navelsträngen i magen.

Men enligt flera svenska neonatalavdelningar finns det inga bevis för att bläckfiskarna har den här lugnande effekten på de små barnen. De tackar därför nej till att ta emot dem, även om man uppskattar engagemanget.

– De här bläckfiskarna virkas till för tidigt födda barn, men även barn som lämnat kuvösen och vårdas hemma är de ju för tidigt födda. Så även de barnen har ju de här behoven, och det finns ett stort behov om jag förstått saken rätt, säger Puk Bering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista