Skåne

Nya uppgifter: Landshövdingen har utnyttjat sin titel fler gånger

1:43 min

Nu kommer nya uppgifter om att landshövdingen Margareta Pålsson har utnyttjat sin ställning för att påverka Socialmyndigheten i Åstorp. Vid ett inspelat telefonmeddelande kräver Pålsson i egenskap av landshövding att socialchefen kontaktar henne.

– Skulle jag slippa kritik måste jag sluta med min engagemang i människor. Jag tänker ibland med hjärtat och inte med hjärnan, säger Margareta Pålsson.

I somras skrev hon e-post till socialnämndens ordförande i Åstorp, Anna-Lena Sellergren, och undertecknade med namn och titel. Ett förtäckt hot tyckte den lokalpolitikern som anmälde landshövdingens agerande till Justitieombudsmannen JO.

Nu har det visat sig att Margareta Pålsson dagen efter ringde till socialchefens telefonsvarare och lämnade ett meddelande.

"Hej, jag heter Margareta Pålsson. Vi känner inte varandra. Jag är landshövding för Skåne län. Jag ringer dig i ett angeläget ärende och anmodar dig att kontakta mig för ett personligt sammanträffande innan du går för dagen."

– Jag sa att jag var landshövding, medger Margareta Pålsson.

I fallet med e-posten hävdar Margareta Pålsson att det var ett misstag att hänvisa till sin titel men på telefonsvararen upprepar hon sin titel.

– Det är två olika händelser som rör samma sak att jag har försökt hjälpa en kommuninvånare, en ung kvinna med stort behov av hjälp, att få kontakt med socialförvaltningen, säger Margareta Pålsson.

Har du använt din ställning för att försöka trycka på i det här fallet?
– Absolut inte. Jag vill än en gång påpeka att det var för att hjälpa en medmänniska.

Hur besvärande är JO:s utredning för dig?
– Det är ju inte roligt och det är tråkigt för min personal på länsstyrelsen men vi får ju se vad JO säger om det, säger Margareta Pålsson.

Telefonmeddelandet har nu lagts till i JO:s utredning och JO ger Margareta Pålsson en månad att svara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista