Stig Lundström på LRF Skåne. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Skåne

Vargfrågan infekterad - hot och trakasserier polisanmäls

1:25 min

Vice ordförande i LRF Skåne, Stig Lundström, har polisanmält hot och trakasserier som han har utsatts för i samband med vargdebatten i Skåne. Även personer på länsstyrelsen och i Rovdjursföreningen har utsatts för hot.

Trakasserier har Stig Lundström på LRF blivit utsatt för förr, men det som skedde under veckan gjorde att han polisanmälde för första gången.

– Jag var förberedd på att jag kunde bli hotad på olika sätt via tidningar och media, och det har jag blivit innan, men det som jag har blivit utsatt för nu är kränkningar som går inom hemmets väggar, säger han.

Vargdebatten har varit högljudd i Skåne på sistone, och det visar sig nu ha lett till hot och trakasserier mot båda sidor i frågan. För det är inte bara Stig Lundström från LRF som fått ta emot trakasserier, utan även rovdjurshandläggare på länsstyrelsen och personer inom Rovdjursföreningen i Skåne, skriver Skånska Dagbladet.

Enligt en kartläggning av Svenska Dagbladet tidigare i sommar hade tjänstemän på två av tre länsstyrelser utsatts för hot eller trakasserier kopplat till vargfrågan. I tre län har enskilda anställda fått särskilda skyddsåtgärder som skyddad identitet eller larmutrustning efter hot.

– Vi jobbar i en demokrati, och jag har kört allt enligt spelreglerna, och då förutsätter jag att andra håller sig till spelreglerna med. Den verksamhet som jag har blivit utsatt för är rent kriminell, säger Stig Lundström på LRF.

En del polisanmälningar har också resulterat i domar och utdömda straff. Det hoppas också Stig Lundström ska hända nu.

– Jag har anmält det för att det ska gå till åtal, och det hoppas jag att de gör också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista