Rune Andersson på Glimmingehus gård är nöjd med årets spannmålsskörd. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Bra spannmålsskörd trots sommartorkan

1:33 min

Spannmålsskörden är snart bärgad i Skåne. För lantbrukaren Rune Andersson på Glimmingehus gård har det varit hektiska dagar, men nu är han färdig med skörden.

– Allt är bärgat och den siste satsen spannmål gick igenom torken i går kväll, så det känns bra, säger han.

Om vädret håller i sig så väntas spannmålsskörden vara klar på de flesta håll i Skåne inom några dagar, säger man på både Lantmännen Lantbruk och Svenska Foder. Det kom ju en hel  del regn i förra veckan, men det ställde inte till det så mycket för Rune Andersson på Österlen.

– Nej, det var inget som störde här alls, inte som på västsidan. Där verkar det ju har regnat mycket på sina håll, säger han.

Trots den långa och kalla vintern och en torr sommar så blir det en något så när normal skörd på de flesta håll i Skåne, med vissa lokala variationer, enligt Mats Jönsson, spannmålschef på Svenska Foder.

– Vi har volymmässigt kanske fått lite mindre än det sista året, men kvalitetsmässigt har vi väldigt bra varor, så det ser faktiskt riktigt bra ut så långt, säger han.

Rune Andersson på Glimmingehus gård hade en rekordskörd förra året, men årets skörd är ganska normal säger han.

– Så man är inte speciellt missnöjd, men det är möjligt att prisbilden kunde vara lite bättre, säger han.

En gröda som gått något bättre än vanligt i Skåne i sommar är maltkornet, både till volym och kvalitet, säger Mats Jönsson på Svenska Foder och det är något som Rune Andersson håller med om.

– Ja, det ligger runt sju, sju och ett halvt ton per hektar med jättegod kvalité, så det kommer att bli fint för öltillverkarna, säger han.

På fälten runt Rune Anderssons gård lyser stubbåkrarna gula i solen men traktorn får inte vila så länge för nu står höstsådden i tur.

– Vi vill ju ha lite regn nu till den nysådda rapsen och till sockerbetorna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista