Arkivbild. Foto: Sveriges Radio
Perstorp

Kommunen som bytte sida

1:28 min

I vilket hörn av norra Skåne hör Perstorps kommun egentligen hemma – i nordväst eller nordost? Både Skånes nordvästra och nordöstra kommunsamarbetsorganisationer anger på sina hemsidor att Perstorp är medlem. Men i Perstorp råder det inga tveksamheter om var man hör hemma.

– Perstorps kommun hör hemma i Skåne nordväst, där finns det ingen tveksamhet, säger Per Almström, kommunchef i Perstorps kommun.

Nej, det är egentligen ingen tvekan längre. Sedan en tid tillbaka är Perstorp med i Familjen Helsingborg, som kommunsamarbetet i Skåne nordväst heter. Om Skåne nordosts hemsida säger annorlunda är den nog bara dåligt uppdaterad, tror Per Almström.

Perstorp är en liten kommun och ligger mitt i mellan Skånes nordost- och nordvästhörn. De kontakter och samarbeten som ett större kommunsamarbete kan bidra med är viktiga för kommunen.

Under många år lutade man sig åt nordost och var med i kommunsamarbetet Skåne nordost, men med tiden har man känt sig allt mindre hemma i det sammanhanget, säger Per Almström.

– En Perstorpsbo ser sig som en nordvästskåning. Och man har också haft en medborgarundersökning här i Perstorp där det klart framkommit att man tyr sig till den västra delen. Man åker till Helsingborg, Väla och Ängelholm när man ska handla och roa sig. Det känns naturligt med en nordvästlig anknytning.

Nu har man alltså bytt fot och hänger på nordvästregionen istället. Och det är ett byte Per Almström är väldigt nöjd med.

– Ja, jag tror vi tjänar ganska mycket på det jämfört med tidigare. Man har väldigt aktivt samarbete i den nordvästra delen. Sen vet vi att den nordvästra delen är en väldigt expansiv region. Och vi hänger gärna med på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista