1 av 2
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Karlsson, gatu- och trafikeneheten, Lunds kommun
Lund

Lund vill få fler att trampa

Kommunen: "Varje person cyklar mindre"
1:37 min

Fler ställ vid bussar och tåg, ett bättre utbyggt cykelvägnät och fler pumpar. Så ska Lund locka fler att välja cykeln.

Cykeltrafiken har länge varit en hjärtefråga för Lunds kommun som gjort sig känd för att vara en av Skånes cykeltätaste städer. Här har 90 procent av befolkningen tillgång till en cykel och tillsammans avverkar Lundaborna närmare 20 000 mil på sadel varje dag. Men nu har antalet cyklister blivit färre.

-- Vi har sett i våra mätningar att Lundaborna cyklar mer än någonsin, samtidigt har antalet invånare ökat. Det betyder att varje person cyklar mindre. Många verkar välja buss eller tåg istället. Det vill vi ändra på, säger Anna Karlsson, chef för Trafikenheten på Gatu- och trafikeneheten på Lunds kommun.

För att behålla och förhoppningsvis öka antalet cyklister har kommunen nu tagit fram en cykelstrategi med flera olika förslag på saker som kan göras bättre.

– Vi tror att det är bra att bygga ut infrastrukturen så att man får ett ännu bättre och ett heltäckande cykelvägnät och att kombinera cykel- och kollektivtrafik med fler ställ vid buss och tågstationer. Vi tror också att det behövs mer service: kartor, pumpar och appar med reseplanerare så att man underlättar så mycket som möjligt, säger Anna Karlsson.

Lunds kommun tar också Lundaborna själva till hjälp. På sin hemsida uppmanar kommunen besökare att skicka in tips på hur man kan få fler att cykla och hittills har över 40 olika synpunkter och förslag kommit in. Nere vid centralstationen har Mimmi Carlberg just parkerat sin cykel och hon menar att man måste få bukt med alla cykelsstölder

– Det behövs säkrare ställe att parkera den för får man sin cykel stulen så har man ju oftast inte råd att köpa någon ny, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".