1 av 3
2 av 3
Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
3 av 3
Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Sverige

Vellinge förlorar när regeringen satsar

1:51 min

Regeringen satsar 350 miljoner kronor per år på att ge kommuner som tar emot många flyktingar mer ersättning, medan de som tar emot färre ska få mindre.  Lars Ingvar Ljungman, kommunstyrelsens moderate ordförande i Vellinge, är inte helt nöjd med att kommunen får mindre ersättning.

– Det ska löna sig att ta emot flyktingar, så motiverar Intergrationsminister Erik Ullenhag regeringens förslag. Ullehag säger också att Vellinge, som tar emot 1 flykting per 1000 invånare, blir dom stora förlorarna.

Regeringen vill både ge en mer rättvis ersättning för kommuner som tar emot många flyktingar, men också att flyktingar ska bosätta sig mer jämnt fördelat i hela landet.

Det innebär att kommuner som Burlöv, Helsingborg och Vellinge i Skåne också får mindre ersättning eftersom de har ett lågt mottagande av flyktingar i förhållande till sin befolkning.

Men det är inte det enda förslaget. En rad förändringar för flyktingar föreslås. Exempelvis ska kommuner få ersättning för ensamkommande flyktingars syskon som kommer hit. Något som inte finns idag.

Dessutom kommer kommuner som tar emot flyktingar direkt från flyktingsförläggningar få en ersättning på 15 000 kr per person. På så sätt ska den nyanlända personens möjligheter att etablera sig i samhället öka.

– Visst har ekonomin en stor del när vi skiver avtal. Men regeringen tar inte sitt ansvar för varje kommuns del, säger Lars Ingvar Ljungman som är kommunstyrelsens moderate ordförande i Vellinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista